maanantaina, tammikuuta 27

Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäviä oppimateriaaleja ilmastonmuutoksesta

Tutkijoiden ja lukioiden yhteistyönä on kehitetty opetusmateriaaleja sään ja ilmastomuutoksen käsittelyyn.


Video: Ilmastotutkijan työtä Ilmatieteen laitoksessa. Videon on tuottanut Ilmatieteen laitos Opetushallituksen rahoittamassa TULUVAT-hankkeessa. Lähde: Ilmasto-opas.fi.

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden ja lukioiden yhteistyönä on kehitetty uusia tieto- ja viestintätekniikkaan tukeutuvia materiaaleja sään, ilmaston ja erityisesti ilmastomuutoksen käsittelyyn lukioissa. Tarjolla on muun muassa videoita, testejä ja tehtäviä.
Vantaan ja Kouvolan kaupungit ovat yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa valmistaneet lukio-opetukseen soveltuvia säästä, ilmastosta ja erityisesti ilmastonmuutoksesta kertovia oppimateriaaleja sekä järjestäneet tutustumiskäyntejä ja etäluentoja. Opetushallituksen tukemassa hankkeessa kaksivuotisessa hankkeessa (Tvt-ratkaisut tutkimusyhteisön ja lukioiden vuorovaikutuksen tukena: tapaus ilmastonmuutos – Tuluvat) kehitettiin asiantuntijuuteen ja vuorovaikutukseen perustuvaa opetusta ja opiskelumateriaaleja. Palautteen mukaan hienoa on ollut saada asiantuntijoilta tietoa uusista asioista, joista oppikirjoissa ei vielä puhuta mitään.
Videoita, pelejä ja oppimistehtäviä verkossa
 
Ilmasto-opas.fi -sivustolle on koottu käytännönläheistä, tutkittua ja luotettavaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Verkkosivusto auttaa ilmastonmuutokseen liittyvien ilmiöiden ymmärtämisessä ja tiedon jäsentämisessä. Sivustolla on runsaasti erilaista materiaalia, joka tukee opettajan työtä sekä itsenäistä oppimista.

Opettajien toiveiden mukaisesti opetusta tukemaan laadittiin lyhytkestoisia (3–13 minuuttia) videoita. Ilmastonmuutoksen perusasioihin voi perehtyä nyt tekstitettyjen ja helppotajuisten tietoiskuvideoiden avulla. Kotimaisissa haastatteluvideoissa ilmastonmuutoksen tutkijat kertovat tutkimustensa aiheista, menetelmistä, keskeisistä tuloksista ja tulosten hyödyntämisestä. Ilmastovisan tai -bingon avulla voidaan testata tietoja ilmastosta ja sen muutoksesta. Osaan materiaaleista liittyy tehtäviä. Esimerkiksi Juba Tuomolan Viivi ja Wagner johdattelevat tehtäviin, joita pohdiskellessa voi hyödyntää Ilmasto-opas.fi -verkkosivuston artikkeleita.

Uusi hanke yhdistää koulujen tiedekasvatuksen tutkimukseen

Vuosina 2014–15 Ilmatieteen laitos koordinoi uutta hanketta, jossa tavoitteena on yhdistää koulujen tiedekasvatusta tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa tehtävään tutkimukseen. Opiskelijat osallistuvat oikeisiin tutkimushankkeisiin ja heidän tieteellinen lukutaitonsa kehittyy. Opetusministeriön tukema hanke hyödyntää mm. tieto- ja viestintätekniikkaa sekä mobiilisovelluksia.

Oppimimateriaalit Ilmasto-opas.fi-sivustolla: http://ilmasto-opas.fi/oppiminen
Tuluvat-hankkeen koordinaatio:
Jari Koivisto, Lumon lukio, Vantaa
Hankeryhmä: Jari Kolehmainen, Kouvolan Lyseon lukio/Kouvolan iltalukio, Kouvola
Leena Brodkin Lumon lukio, Vantaa
Heikki Tuomenvirta, Mikko Laapas, Juha A. Karhu, Sanna Luhtala, Ilmatieteen laitos
Lähde: Ilmatieteen laitoksen tiedote 23.1.2014

Ei kommentteja: